Hoe kan regressietherapie jou helpen met afvallen?

Van het inzicht in waarom het je maar niet lukt om af te vallen naar de tools om wel af te kunnen vallen

-Je gaat naar de absolute kern toe van het probleem en jouw eigen unieke 'codering' van waarom je maar niet kan afvallen

En die kan weleens totaal anders zijn dan je je had bedacht. Wat voor problemen we ook hebben of welke rare dingen we ook doen, we doen het vanuit een positieve intentie. Het probleem wat we doen is beter of makkelijker dan het andere/het nieuwe. Zo kan het zijn dat je in je onderbewuste de (voor jou positieve) overtuiging hebt dat meer kilo's hebben je het idee en gevoel geeft dat je juist gezonder bent dan 'slank' zijn. Of je hebt de overtuiging dat wanneer je weer slank bent, je al je vrienden en familie zal kwijtraken.

-Je krijgt inzichten in de onderliggende overtuigingen waar je je daarvoor (vaak) niet van bewust was

Door het probleem wat wij hebben, zijn we vanuit het probleem gaan denken. Wanneer je wil afvallen ben je onderbewust vaak bezig met het tegenovergestelde: je hebt trek, maar het mag niet. En als het niet mag, krijg je een verdrietig en verloren gevoel. Je ziet overal mensen wel afvallen, maar bij jou lukt het niet, dus ga je 'minder' over jezelf denken. Je zou moeten sporten om af te vallen, maar het lukt je niet, dus je raakt teleurgesteld in jezelf en gaat snoepen om toch weer een fijn gevoel te krijgen. Of wellicht eet je net zoveel als een ander, maar blijven bepaalde plekken van je lichaam zwaarder dan de rest. Dan is het heel goed mogelijk dat je onderbewuste daar een 'goede' reden voor heeft.

-Je krijgt de mogelijkheid om ze te veranderen

Met deze therapie kan je je onderbewuste opnieuw programmeren, nadat je inzicht hebt gekregen in waarom je dit probleem hebt. Dat kan een programma zijn, maar ook meerdere. Het belangrijkste is dat je jezelf kan verplaatsen in de nieuwe jij, diegene je graag wil worden en zijn. Het draait dan ook niet om afvallen, maar om worden wie je eigenlijk wil zijn. Van daaruit ontstaan hele nieuwe denkpatronen, die je in je onderbewuste kan programmeren: Ik ben blij met mezelf, ik eet altijd precies genoeg, ik ben blij met mijn lichaam, ik vind het heerlijk om af en toe te sporten.

Oefening: Ga met je gevoel en gedachten eens naar een moment in de toekomst waarin je doel is bereikt. Voel je zoals je wil zijn, ervaar de wereld om je heen zoals je wil dat het is. Hoe reageren mensen op je? Wat verandert er allemaal in je leven? Hoe denk je over jezelf? En merk welke veranderingen er plaatsvinden. Het oude (probleem) maakt plaats voor het nieuwe (dat wat je wil zijn). Er komt 'licht' op 'donkere' plekken en je onderbewuste gaat nieuwe wegen zien. Doe dit minimaal 17 seconden om in de flow te komen en geniet!

Overgewicht/ niet afvallen: enkele onderliggende oorzaken

Overgewicht als bescherming

Een man met overgewicht ging in regressie terug naar een vorig leven waarin hij op een marktplein terecht werd gesteld. Zijn kleren werden van zijn lichaam afgescheurd en getrokken, waarna hij uitgejoeld werd en bekogeld werd met rotte eieren. Hij voelde zich zó klein, zo dun, alsof alles recht door hem heen ging, alsof hij niet bestond. Hij wilde graag bescherming voor dit nare moment. Hij nam onderbewust de overtuiging aan dat een groter lichaam hem meer bescherming zou geven voor het geval hij hetzelfde zou moeten ondergaan, terwijl het in deze tijd niet meer in ons land gebeurt.

Hij werkte de ervaring uit dit vorig leven door en nam de nieuwe overtuiging aan dat hij nooit meer dit lot zou hoeven te ondergaan. Zijn lichaam herstelde en hij viel af zonder er echt moeite voor te doen. Ook begreep hij waarom hij altijd zo'n hekel had aan kapotte eieren.


Slank zijn betekent arm, ongelukkig, ongezond zijn

Een vrouw ging in regressie terug naar de tijd dat haar moeder zwanger van haar werd. Ze ontdekte dat zij al eerder geboren zou moeten worden, maar dat dit resulteerde in een miskraam, omdat zij het nog niet de goede tijd achtte. Haar moeder kreeg onderbewust het gevoel dat 'niet dikker worden' betekende dat er geen kindje zou komen. Bij de nieuwe zwangerschap was ze blij dat ze maar bleef en bleef groeien in omvang. Groeien in omvang, betekende voor cliënt dat alles goed ging, dat ze leefde, levend was.

In de daaropvolgende sessie ging zij iets verder terug en kwam in een concentratiekamp uit. Er was haar beloofd dat zij dit keer goed eten zou krijgen, iets waar ze naar snakte. Ze had zo'n honger. Maar eerst moest ze douchen. Tijdens het 'douchen' werd ze vergast, waarbij zij zich bewust werd van haar lichaam, dat uitgemergeld was. Ze haatte alles aan magere, slanke mensen. Dit was geen leven zo en eindigde in de dood. Nooit wilde ze hier nog mee geconfronteerd worden. Cliënt besefte dat slank zijn voor haar correspondeerde met arm, ongelukkig en ongezond zijn. Nadat dit uit haar onderbewuste verwijderd was en zij zichzelf overtuigde dat zij mocht zijn zoals zij wilde zijn en dat dit geen negatieve gevolgen meer zou hebben voor haar, begon zij met afvallen, wat makkelijker ging dan daarvoor. Ook bleef ze op een lager gewicht, zonder daar continu moeite voor te hoeven doen.


Overgewicht als verbinding met een ouder

Een cliënt was net als haar moeder 'dik'. Niemand schatte haar moeder op waarde. Niemand zag wat ze allemaal voor een ander over had. In plaats daarvan werd er achter haar rug om en soms in het bijzijn van haar over haar geroddeld en belachelijk gemaakt omdat ze zoveel at.

Cliënt zag, voelde en begreep het verdriet van haar moeder. Dit sloeg zij op in haar lichaam. Onderbewust wilde zij ook 'dik' zijn, zodat haar moeder er niet alleen voor zou staan. Slank zijn voor haar betekende op een onderbewust niveau dat zij haar moeder 'in de steek' liet. Cliënt begreep later dat zij haar moeder helemaal niet in de steek hoefde te laten door af te vallen. Ze kreeg zelfs meer en dieper inzicht in haar moeder en haar diepgewortelde liefde voor haar moeder. Haar relatie met haar moeder en de relatie met haar eigen lichaam verbeterde.

Overgewicht om geen seksuele aantrekkings-kracht te hebben op het andere geslacht

Een man kwam er tijdens een regressie achter dat hij zijn overgewicht gebruikte om als een soort natuurlijk castratiemiddel. Diep van binnen was hij bang dat wanneer hij slank en gespierd zou zijn, hij vrouwen zou proberen te versieren met valse beloftes om ze het bed in te krijgen (terwijl hij getrouwd was). Hij zou dan opzettelijk tegen ze liegen en daardoor een slecht gevoel over zichzelf krijgen. Als oplossing  hiervoor besliste hij onderbewust dat hij een barrière wilde. Na de sessie begreep hij dat zijn overgewicht met heel iets anders te maken had: met flirten en eerlijk zijn.

Een vrouw kwam er tijdens regressie achter dat zij meerdere keren verkracht was, omdat zij een prachtige jonge dame was. Haar overgewicht zorgde ervoor dat zij mannen geen seksuele aanleiding zou geven om haar te verkrachten.