De eerste afspraak: Het intakegesprek


Het probleem duidelijk krijgen

Tijdens de intake (de allereerste keer dat wij elkaar spreken) bespreken we eerst uitgebreid het probleem waar jij aan wil werken. Afhankelijk van het probleem is het soms ook belangrijk om te weten hoe je jeugd was, hoe jij het gezinsleven hebt ervaren, hoe bijvoorbeeld de relatie tussen je ouders was en hoe zij met (hun) problemen omgingen. Vaak ontstaan daar al blokkades die in het hier en nu doorwerken op het probleem. N.b. Voordat de intake plaats vindt, hoef je niet je hele geschiedenis te herinneren. Vanzelf komen tijdens de intake precies de juiste herinneringen of de juiste informatie naar boven.

 
De praktijk

De praktijk

Het doel duidelijk krijgen

Vervolgens bespreken we wat je graag wil bereiken met deze therapie: het Doel. Hierdoor krijgen wij beiden een goed inzicht in datgene waar aan gewerkt dient te worden (wat jou van je doel afhoudt) en hoe lang het bij benadering gaat duren, voordat je progressie of resultaat ziet. 

De volledige intake duurt 2 uur met soms een kleine uitloop tot een half uur. Dit extra half uur wordt niet in rekening gebracht.

ornament.png
 

De tweede afspraak: De sessie


De eerstvolgende keer na de intake zal de regressiesessie zelf plaatsvinden. Dit kan in de weken of dagen ernaartoe al spannend zijn. In je onderbewuste wordt er dan van alles wakker- en losgemaakt. Het is tevens normaal dat je jezelf begint te overtuigen dat het allemaal niet echt nodig is. Wat het ook is: Het is juist niet raar als dit bij je gebeurt, maar juist goed.

Na een kort voorgesprek, waarin we het over het probleem hebben en hoe je het ervaart, ga je comfortabel achterover liggen of zitten in de relaxfauteuil. Hierna zal ik je vragen je ogen dicht te doen en je lichaam meer en meer te laten ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je je beter kan focussen, zonder afgeleid te worden door dagelijkse beslommeringen. Die toestand noemen we 'trance'. Ten alle tijden, wat er ook gebeurt, blijf je altijd volledig bij bewustzijn. Wanneer je naar de wc wil, kan je dit gewoon aangeven. Je bent dus niet ‘onder’ hypnose.

 

Terug naar de oorsprong, het moment van ontstaan

Wanneer je je lichaam en geest meer hebt ontspannen, hoeft er geen ingewikkelde hocus pocus of aanrakingen aan te pas komen: Je bent immers altijd 'verbonden' met het probleem, omdat je het probleem ‘nu’ ervaart. Het enige wat je hierna hoeft te doen is om je te verbinden met het probleem waar je aan wil werken. Wanneer je bijvoorbeeld een burn-out hebt, maak je contact met hoe je die burn-out ervaart. Hierna zal ik enkel aan je vragen om terug te gaan naar het moment dat jouw probleem ontstaan is. Je onderbewuste zal je rechtstreeks naar dat moment of die herinnering brengen, waar je ook moet zijn. Zo simpel is het.

 

De herbeleving van de ervaring die het probleem veroorzaakt heeft

De eerste keer is men vaak overdonderd over hoe het onderbewustzijn werkt. Al heel snel komen er beelden op of bevindt jij je (gevoelsmatig) in een ervaring of herinnering. (Dit is niet altijd een visueel proces. Sommige mensen voelen meer of ‘weten’.) Die ervaring of herinnering begint vlak voor, tijdens of na het probleem. Van daaruit werken we aan het verwerken en 'oplossen' van het probleem. Samen doorlopen we jouw ervaring en alles wat daar mee te maken heeft, zoals boosheid, verdriet, wanhoop, angst, destructieve of saboterende gedachten en overtuigingen, bewegingen die onaf zijn, woorden die niet uitgesproken zijn, etc. Als vanzelf komt ‘de oplossing’ naar voren voor het probleem. Alsof iemand heel diep in het donker heeft gekeken, waarin er opeens een lichtje verschijnt wat steeds groter wordt. Deze oplossing van het probleem wordt verder geïntegreerd. De tijd en energie die in het probleem ging zitten en tegen je werkte, verdwijnt en gaat voor jou werken.

 
ornament.png

Na de sessie


De regressiesessie zelf duurt zo'n één tot anderhalf uur. Sommige cliënten ervaren na de sessie nog even een gevoel van nog niet helemaal wakker of ‘bij’ zijn. Dit komt omdat het onderbewuste (ons brein) het 'nieuwe' nog een plekje moet geven. Anders gezegd, je onderbewuste is nieuwe positieve verbindingen aan het maken. Vaak zal er vlak na de sessie nog een gedeelte van je bezig zijn met wat je hebt ervaren en hoe je het hebt ervaren en welke inzichten het heeft gegeven.

Wat kan je verwachten na de sessie?

De sessie werkt vaak nog door. Zie het als het doorprikken van een ballon. Het eerste leeglopen van de ballon gaat snel (tijdens de sessie). Het laatste gedeelte gaat langzamer (in de 2 weken erna). In de 2 weken erna kunnen er dus nog veel emoties loskomen.

Na de sessie of in de dagen die volgen, kan je toegenomen helderheid ervaren in je leven, een bevrijding van hardnekkige storende ideeën, waardoor je het leven anders ervaart. Ook kan je meer innerlijke kalmte en zelfvertrouwen ervaren en meer ruimte om je te verbinden of je emoties en verlangens te delen en te uiten. Lichamelijk kunnen psychosomatische spanningen en kwalen verdwijnen, waardoor je je meer in je lichaam thuis voelt en je je energieker voelt. Ook kunnen er ‘opeens’ nog heel veel inzichten en ‘aha momenten komen.

Het is aan te raden om na de sessie veel water te drinken en geen drukke of inspannende dingen in te plannen, zoals bv. een verjaardag. Omdat je ‘open’ staat en je onderbewuste flink aan het werk is, is het juist goed om even een me-time in te lassen, zodat je beter kan herstellen en het geleerde in je op kan nemen.

Procesduur

Tijdens het intakegesprek wordt vanzelf duidelijk wat je kan verwachten qua procesduur met betrekking tot je probleem. Het proces van heling volgt nooit een rechte weg. En aangezien jij een uniek geval bent, hoort daar ook een uniek proces bij. Daarom kan ik nooit precies zeggen hoe lang het duurt of wat er zal veranderen in je. Jij heelt jezelf. En jij weet dat. Ik kan alleen mijn verwachting of geloof uitspreken. En daar kan jij aan voldoen of je kan deze vele malen doen overtreffen.


Is iets je niet duidelijk? Zoek je voorbeelden bij je probleem of klacht?
Of heb je nog een vraag? Stel hem gerust en ik zal je zsm antwoorden.