WAT IS EEN KARMISCHE RELATIE?

Karmische relaties zijn relaties tussen mensen die elkaar kennen uit eerdere levens en die intense emoties met betrekking tot elkaar hebben ervaren. Kenmerkend voor een karmische relatie is de partners onopgeloste emoties, zoals schuld, angst, afhankelijkheid, jaloezie. Door deze onopgeloste zaken voelen zij zich tot elkaar aangetrokken. Het doel van hun ontmoeting is om deze onopgeloste zaken te helen - in zichzelf. Dit gebeurt door hetzelfde probleem weer te ensceneren. De bedoeling is dat de partners dit keer een andere keuze maken.

Hier volgt een voorbeeld:
Stel je een vrouw voor in een vorig leven, die een man had die bezitterig en bazig was. Voor een tijdje heeft zij dat geaccepteerd, maar op een bepaald punt accepteert ze dit niet meer en verbreekt de relatie. Hierna pleegde de man zelfmoord. De vrouw voelde zich schuldig en vond ook echt dat ze schuldig was. Had ze hem niet nog een kans moeten geven? Had ze er wel alles aan gedaan om het te laten slagen? De schuld droeg zij de rest van haar leven met zich mee.

In een ander leven ontmoeten zij elkaar weer. Er is een vreemde aantrekkingskracht tussen hen. Aan het begin is de man opvallend charmant en is zij het middelpunt van zijn aandacht. Hij adoreert haar. Ze krijgen een relatie. Maar dan wordt hij steeds meer en meer jaloers en bezitterig. Hij beschuldigt haar van overspel. Zij komt in een innerlijke strijd terecht. Ze is boos dat hij haar valselijk beschuldigd, maar ze voelt ook een vreemde verplichting om vergevend te zijn en hem nog een kans te geven. Hij is een man met problemen (uit zijn jeugd), vindt zij. Hij kan er niks aan doen dat hij bang is om verlaten te worden. Misschien dat ik hem kan helpen om hier vanaf te komen. Ze rechtvaardigt haar gedrag op deze manier maar in feite staat ze toe om haar persoonlijke grenzen geschonden te laten worden.

Het meest bevrijdende wat zij zou kunnen doen is om de relatie te verbreken en haar eigen weg te gaan, zonder schuld. De pijn en angst van haar man is niet haar verantwoordelijkheid. Zijn pijn en haar gevoel van schuld hebben geleid tot een destructieve relatie. Hun relatie was al emotioneel geladen uit een vorig leven. De bedoeling van de vernieuwde ontmoeting is dat de vrouw moet leren om dingen los te laten zonder gevoelens van schuld (karma) en dat de man moet leren op zichzelf te kunnen vertrouwen en bouwen. Emotioneel op zijn eigen voeten kunnen gaan staan.

HOE HERKEN JE EEN KARMISCHE RELATIE?

Je herkent een karmische ontmoeting door het feit dat de andere persoon je ‘bekend’ voorkomt. Vaak is er ook een wederzijdse aantrekkingskracht. Iets is er in de lucht wat je naar elkaar doet trekken en elkaar wil leren kennen. Als de mogelijkheid zich voordoet, kan deze sterke aantrekking uitgroeien tot een liefdesrelatie of een zware verliefdheid. De emoties die je ervaart kunnen zo overdonderend zijn dat je denkt dat je je tweelingziel gevonden hebt. Echter, de dingen zijn niet zoals ze lijken. In zo’n relatie zijn er ook problemen die vroeg of laat de kop opsteken. Vaak komen de partners in een psychologisch conflict terecht, waarin macht, controle en afhankelijkheid de hoofdingrediënten zijn. Zij spelen hiermee een oud iets uit, uit een vorig leven. Bijvoorbeeld, moeder-kind, baas-werknemer, geliefden, etc. Maar altijd worden ze geraakt door een diepe pijn in elkaar door ontrouw, macht of misbruik. Tussen hen is een ontmoeting geweest die haar littekens en diepe wonden heeft achtergelaten. Dit is waarom de krachten van aantrekking en afstoting (walgen) zo heftig kunnen zijn wanneer ze elkaar weer ontmoeten in een nieuwe incarnatie.

Ook hierin zie je dat de oplossing is dat beide leren op zichzelf te vertrouwen en bouwen. Vrij en onafhankelijk. Karmische relaties zijn vrijwel nooit langdurig en stabiele, liefdevolle relaties. Het zijn eerdere destructieve dan helende relaties. Vaak is de onderliggende bedoeling in het slagen om elkaar los te laten.

Als je in een relatie zit die gekarakteriseerd wordt door intense emoties, die voor heel veel pijn en verdriet zorgen, maar waar je niet los van kunt komen, is er niets wat jou niet tegenhoudt om weg te gaan. Vaak vinden deze intense emoties hun oorsprong in diepe pijn dan gezamenlijk liefde. De energie van liefde is calm en vredig en inspirerend. Het is niet zwaar, vermoeiend, uitputtend en tragisch. Als een relatie deze trekjes krijgt, is het tijd om het los te laten in plaats van dat je er ‘weer’ aan gaat werken.

‘KARMA’ UITWERKEN - DOE JE NIET SAMEN

Je kan jezelf ook overtuigd hebben dat je samen moet blijven omdat je samen karma deelt en dat je dit moet uitwerken samen. Echter, karma is iets individueels. Vaak is het karma juist dat je relatie los laat, zodat je weer jezelf als ‘heel’ kan ervaren. Het is jouw taak om aan je eigen karma en pijnpunten te werken, niet met de problemen en pijnpunten van je partner. Je hebt alleen verantwoordelijkheid voor jezelf.

Hoe moeilijk dit ook is: dit is het meest belangrijke om je te realiseren, omdat dit vaak een van de grootste valkuilen in een relatie is. Je bent niet verantwoordelijk voor je partner en je partner is niet verantwoordelijk voor jou. Soms ben je zo verbonden met het innerlijk kind van je partner, de emotionele pijn van binnen, dat jij het gevoel kan hebben dat jij de ander moet “redden”. Of andersom. Maar dit gaat niet werken, omdat je de emoties van machteloosheid en slachtofferschap versterkt in de andere persoon, terwijl het veel behulpzamer is als je een lijn zou trekken en voor jezelf zou opkomen. Het is jouw bestemming, jouw toekomst, om je weer heel en compleet te voelen met jezelf.