Midlife crisis man - wat is er aan de hand?


De midlife crisis is een mooie nieuwe periode waarin men afscheid neemt van het eerste gedeelte van het leven (en alle rollen daarin). Tijdens deze midlife-overgang (crisis) komen de ‘verwaarloosde’ kanten van de man, in kleine of grote maten, naar voren, welke een crisis - geen raad weten met al deze herinneringen en gevoelens - tot gevolg kan hebben.

Een midlife crisis is jouw 2e puberteit | Vernieuwing van leven

Het jongetje in de man die jarenlang een andere rol aangenomen had (vader, beste vriend, partner van, kostwinnaar, carrièreman), wil weer gezien, gehoord en gevoeld worden. Met andere woorden: die wil weer LEVEN! En dat proces gaat vaak niet onopgemerkt en vlekkeloos...

Vaak hebben ‘anderen’ centraal gestaan in het leven van de midlife crisis man. Zijn vrouw, kinderen, collega’s en hún wensen en hún verlangens. En dan begint er iets te knagen wat blijft knagen. Gedachten als ‘Is dit het nu?’, ‘Leef ik nog wel?’, ‘Wil ik nog wel zo jaren doorgaan?’ of ‘Waar is de actie en spanning in mijn leven?’, zijn eerder regel dan uitzondering. Helemaal niet erg, omdat het bij het proces hoort. Alleen moet je je dan wel (net als je partner en omgeving) bewust zijn van het proces waar je in zit en wat dat proces precies inhoudt. En daar gaat het vaak wat minder goed.

Weg met het oude. Alles moet nieuw

Wanneer men blijft ‘hangen’ in het oude, zal de levensenergie steeds verder wegsijpelen en voor tal van problemen gaan zorgen (zaken gaan ondergronds, uit verbinding met partner, ruzies, identiteitscrisis, etc.). Zo is iedereen wel bekend met de mannen die na een langdurig huwelijk hun vrouw inruilen voor een jonger exemplaar en een motor of een cabriolet kopen. En of een man het echt doet of er enkel over fantaseert, maakt niet uit:

Onderliggend is er een diep verlangen om zich weer levend en onafhankelijk te voelen om zo weer de energie te hebben om dingen te doen, te zien, te ervaren. Kortom: te leven.

Midlife crisis? Eindelijk weer jezelf worden

Anders gezegd: Een midlife crisis is - net als de ‘de puberteit’ - een keerpunt tussen twee fases voor een man. Waarin in de eerste puberteit de ouders voor het eerst uit het systeem geschud wordt, wordt tijdens de midlife crisis het eerste gedeelte van het leven uit het systeem geschud, zodat men authentieker en meer in verbinding met zichzelf en z’n wensen, dromen en verlangens (levenskracht) kan leven.

De midlife crisis is daarom een zegen in vermomming: het pusht jou als man naar een mooi moment in het leven om nog beter naar jezelf te gaan luisteren en om alle jasjes uit te doen die je niet meer goed zitten. Hierna komt er zoveel vernieuwing en levenskracht boven voor de volgende 20 jaar. In plaats van dat het leven jou leeft, begin jij het leven te leven. Bedankt midlife crisis!