Relatietherapie (hoe gaat dat?)

Relatietherapie: Samen jezelf en elkaar helen

Wanneer je het niet weet of erachter komt waarom je relatie niet werkt of wanneer je problemen hebt die maar niet opgelost worden, dan is regressie- en reïncarnatietherapie een interessante therapie om dieper op jezelf en je partner in te gaan. Samen in therapie gaan kan enorm helend werken. Samen je blootstellen aan datgene wat jullie bij elkaar heeft gebracht: liefde en de bereidheid om je kwetsbaar en open te stellen (want daar begon het in het eerste instantie mee, toch?)

Ontdek jezelf opnieuw, ontdek elkaar opnieuw

Elke relatie heeft zijn eigen dynamiek en is uniek. Talloze overeenkomsten zijn er te maken met andere relaties: Hoe zij het doen, elkaar liefhebben, in relatie staan tot en met elkaar. Feit is dat er ontelbare varianten op relaties zijn en dat er geen een vorm is die voor iedereen werkt. Daardoor zal er nooit via een computerprogramma gecheckt kunnen worden of jouw relatie zal (blijven) slagen. Ook een therapeut of een paragnost kan jou geen antwoord geven op of een stel bij elkaar blijft. Het is altijd iemands unieke beslissing: jouw beslissing.

Wat kun je verwachten bij mij in de praktijk?

Relatiecrisis? Nee hoor. Tijd om samen nog dieper en verder te gaan dan jullie ooit zijn gegaan (alleen of samen)

Relatiecrisis? Nee hoor. Tijd om samen nog dieper en verder te gaan dan jullie ooit zijn gegaan (alleen of samen)

De eerste keer dat wij afspreken in mijn praktijk in Noordwijk, spreken wij gezamenlijk (met z'n 3en) af. Tijdens dit gesprek neem ik jullie mee naar een moment in de toekomst waarin jullie beide volledig gelukkig zijn, met jezelf en met elkaar, waarin de relatie vóór jullie werkt in plaats van tegen jullie. Dit is uiteindelijk het doel van de therapie. Daarin stel ik 2 hoofdvragen waardoor vrijwel alles duidelijk wordt wat voor problemen er onderhuids spelen:

"Stel je voor dat jullie volledig gelukkig zijn met elkaar en met jezelf, wat zou er dan allemaal veranderen in je/jullie leven?"

"Stel je voor dat ik jullie over een half jaar spreek en jullie zijn zo ongelooflijk gelukkig met elkaar, wat zou er dan allemaal gebeurd en veranderd zijn in de tussentijd?"

Vanzelf, wanneer we het over jullie doel hebben en hoe dat zou zijn en doorwerken in jullie levens, komen de daadwerkelijke onderliggende problemen boven. Ook de problemen waarmee iemand kampt, die niet gerelateerd zijn aan de partner, maar z’n oorsprong vinden in de eigen jeugd.

Deze problemen inventariseer ik om zodoende inzicht te krijgen welke problemen het grootst zijn en waar het meeste te behalen valt. Met deze problemen gaan wij 1 op 1 werken. Eventueel zal er na een paar sessies weer gezamenlijk afgesproken worden.

Relatietherapie gaat over jou, je eigen persoonlijke geschiedenis en hoe die doorwerkt in jouw verbindingen

Relatietherapie kan een enorme boost geven in je persoonlijke ontwikkeling en in je begrip en liefde voor de ander, omdat we vaak de ander niet meer echt zien, enkel het gedrag. En door dit gedrag komen we vaak in een dader-slachtoffer (bokspartij) verhouding terecht met talloze beschuldigingen, niet begrijpen en afreageren. Als therapeut weet ik dat er eigenlijk iets moois aan de gang is en dat is de vraag naar een diepere verbinding met jezelf, waardoor je je nog dieper kan verbinden met de ander. Veel stellen zien relatietherapie echter een beetje als falen (in hun eigen kunnen of die van de partner), maar dat is het juist totaal niet. Het is echt het tegenovergestelde. Het is een reis dwars door alles wat je geleerd en jezelf aangeleerd is, richting de liefde die vrij is en helend is.

In veel therapieën wordt er op symptoomniveau gewerkt. Met andere woorden, puur op het probleem: bv. mijn partner is vreemdgegaan en daardoor voel ik me boos en verdrietig. Of hij luistert nooit echt naar mij en vindt zijn telefoon en vrienden belangrijk dan ik. Van daaruit worden er tips en oefeningen gegeven en ondertussen wordt er gevraagd hoe je je voelt.

Deze therapie echter leidt je rechtstreeks naar waarom je dit probleem in je leven ervaart (als je je bijvoorbeeld het slachtoffer voelt) en het antwoord is nooit dat het enkel en alleen aan je partner ligt. Daar moet je een beetje op voorbereid zijn. Je hebt het uitgekozen omdat je iets wil leren en datgene wat je wil leren is altijd: Liefde. Helaas kan ik er niks anders van maken… Daarom is deze therapie alleen voor die stellen, die bereid zijn om zich over te geven aan de echte Liefde (die onder de liefde zit) en die een vrije val in hunzelf durven te maken.

Lees hier over een ervaring van een vrouw die haar man niet vertrouwde en erachter kwam dat het probleem al die tijd bij haar lag.