Chronische ziekte

Kom je ooit nog af van die chronische ziekte?


Een chronische ziekte is in energetische of spirituele termen een langdurige onbalans die zo sterk en/of al zo lang in iemand aanwezig is dat de hoop op een significante verbetering opgegeven is. In termen van de reguliere zorg: “Je moet er maar mee leren leven, want wij kunnen alleen de symptomen bestrijden. Maar over gaat het niet meer.” Lekker is dat als je dat krijgt te horen.

Geloof je dat er geen verandering meer in je situatie kan komen en blijf je toch zoeken? Test jezelf en ga naar de absolute oorzaak van je chronische ziekte.

Geloof je dat er geen verandering meer in je situatie kan komen en blijf je toch zoeken? Test jezelf en ga naar de absolute oorzaak van je chronische ziekte.

Chronische ziekte = langdurige depressiviteit

Eigenlijk is het een beetje te vergelijken met langdurige depressiviteit. Dat is het punt waarop eigenlijk de hoop op verbetering wordt opgegeven en dan kan soms zelfs woede (en verdriet) geen verandering meer aanbrengen in de leefwereld of zijnstoestand waarin men zich bevindt. Uiteindelijk besluit iemand dat er niks mogelijk is om het probleem te veranderen en zakt men nog verder weg in een toestand van niet verbonden zijn met de natuurlijke kracht in zichzelf. En toch is er iets in de persoon die toch weer hulp zoekt, hoop houdt op verbetering of een nieuwe therapie, een ander benadering of aanpak. Ondanks alle voorgaande teleurstellingen. En dat is toch wel bijzonder, vind je niet?

Wanneer je niet in de onderliggende verbinding tussen emotie en het fysieke gelooft

Ga maar na. Als je 365 dagen liefdesverdriet zou hebben: hoe zou je hart dan na die 365-ste dag voelen? Of roep maar eens een van je meest pijnlijke ervaringen op en voel maar dat dat continu in je aanwezig blijft en er geen mogelijkheid is om dit los te laten. Voel maar eens waar het gaat zitten in je lichaam. Of voel maar eens dat je continu aan iets zit te denken wat jou pijn doet. Een kalende man heeft jou ooit in het openbaar vernedert en nu kom je iedere keer soortgelijke kalende mannen tegen. Voel maar wat er met je energie en je lichaam gebeurt. Zoom eens in op je gedachten en hoor eens wat je allemaal tegen jezelf zegt. Zo kan een ongeluk waarin je je been breekt ervoor zorgen dat je je daarna hulpeloos begint te voelen, je hebt geen controle over je eigen leven, je kan niet meer gaan en staan waar je wil of je onzeker maken op onverwachte momenten. Verdubbel dat gevoel en verdubbel die gedachten: voel je al wat er met jezelf gebeurt? En word je er dan bewust van dat je dit al 5 jaar elke dag ervaart. En word je dan bewust dat je op een gegeven moment gewoonweg vergeten bent dat het ooit allemaal door een ongeluk begonnen is of door een kale man.

Chronische ziekte gaat over opgeven en geen geloof meer in controle jezelf hebben

Ergens in het verleden van iemand met een chronische ziekte, ligt er een ervaring of meerdere ervaringen verscholen, waarin iemand een situatie ervaren heeft die zo bedreigend en groots was, waar men op dat moment bevroor en verloor. Die situatie van opgeven, van alle macht uit handen geven, van het geen geloof hebben in eigen kunnen, zorgt voor een chronisch falen in een situatie. Deze situatie schiet vaak bij iemand met een chronische ziekte door het hoofd, maar wordt vaak niet gezien als de bron van waaruit de chronische ziekte voortgekomen is. “Iedereen heeft het in de familie, dus jij krijgt het ook.” kan een zin zijn die vaak door iemands hoofd schiet, maar wordt niet geassocieerd met het chronische probleem. Dat ene stukje waar iemand zich te pletter aan ergert bij zijn vader, kan later voor chronische hoofdpijnen zorgen, maar zal niet geassocieerd worden met de chronische ziekte.

De voordelen van een chronische ziekte

Een chronische ziekte kent ook vele voordelen: iemand wordt herkend met deze ziekte, iemand wordt met rust gelaten, zielig gevonden of hoeft iets niet (meer) te doen. Men kan zichzelf zielig vinden en dat de wereld, het leven (of God) het oneerlijk verdeeld heeft in de wereld. Ook geeft het lucht en kan de ziekte ingezet worden om bijvoorbeeld positieve veranderingen te stoppen. Wanneer iemand op een nieuw terrein komt in zijn/haar leven, kan de ziekte ingezet worden om het proces te stoppen. Vaak zie je mensen dan ‘opeens’ weer last krijgen van hun of een andere ziekte.

Ontdek de bron van je chronische ziekte met regressietherapie

Regressietherapie en vooral reïncarnatietherapie kan een enorme verandering brengen in chronische ziekten. Het is vaak het grote begin van de heling van een chronische ziekte. Door naar de absolute oorsprong van de chronische ziekte te gaan, krijgt iemand het exacte moment te ervaren waarop de chronische ziekte voor het eerst ontstond en krijgt ook de inzichten waarom men er niet vanaf kon komen. Zo kan men in die ervaring waarin men opgaf en het geloof installeerde ‘dat men altijd hier last van zal blijven houden’ juist omgevormd worden: het is alsof het de eerste dag is van een heel nieuw leven, van een hele nieuwe ik. De chronische ziekte blijkt dan uiteindelijk de boodschapper te zijn van juist die andere kant: vrij zijn en keuzes kunnen maken.

Door middel van regressietherapie duiken we in de chronische ziekte. Wanneer, hoe en waarom heb je het gekregen? Wat zit er allemaal in? Welke emoties zitten nog vast, welke gedachten? Wat ben je gaan geloven? Wat mag je niet meer van jezelf? Wat wil je nooit meer ervaren?

Enkele onderliggende redenen van een chronische ziekte

Wanneer je de vragen hierboven leest, word je wellicht duidelijk dat een chronische ziekte juist met leven te maken heeft, met zelfliefde, met geloof. En dat is iets waar wij als mens niet zo bedreven in zijn, laat staan onze ouders die het zo hebben gedaan als dat zij dachten dat goed was. Dat kunnen wij hen niet verwijten, maar wij kunnen wel onszelf leren hoe het moet. Vaak gaat een ziekte juist over het tegenovergestelde: welk gedeelte van je leven kan je niet leven door deze ziekte? Wie zou je zijn als je volledig gezond zou zijn? Wat zou je met de tijd, gedachten en energie die in je ziekte is gaan zitten, gaan doen?

  • Iemand kan een ‘programma’ overgenomen hebben van een van de ouders of van meerdere mensen in de familie. “Iedereen in de familie van mijn moeder heeft hoge bloeddruk”, wordt er dan gezegd. Vaak zit er dan onbewust een wil bij de cliënt om (een gedeelte van) het leed van de ouders of voorouders op zich te nemen. Vaak blijkt niet iedereen in de familie het te hebben, zelfs niet de broers of zussen. Ook kan er een onbewust doel zijn om zo ‘verbinding’ te maken met een ouder of de familie. ‘Wij’ hebben dit, omdat wij familie van elkaar zijn en bij elkaar horen.

  • Vaak komt het doordat het uit voorgaande levens is meegenomen en is de familie, die dezelfde thematiek heeft, hierop uitgezocht. Iemand heeft bv heel lang onder stress geleefd in een vorig leven en is gestorven door stress. De nieuwe ik, in het huidige leven, neemt dit mee om het dit leven te veranderen c.q. te balanceren. Met andere woorden: “iets” binnenin de cliënt is nog onaf en daarom wordt het gecontinueerd in het huidige leven.

  • Het kan een overlevingsstrategie zijn voor de persoon. Zoals hierboven beschreven is kan het ook voordelen met zich meebrengen, doordat bepaalde zaken niet aangekeken hoeven te worden. Iemand is bijvoorbeeld diep van binnen bang om deel te nemen aan het leven. De ziekte kan ervoor zorgen dat dat dan niet kan gebeuren.

  • Er kan ook schuld of een diepe boetedoening in zitten om een chronische ziekte te hebben. De persoon heeft iemand in een vorig leven iets aangedaan en voelde zich daar zo schuldig over, dat die zichzelf strafte door een gedeelte van zijn eigen leven te ontnemen.

Een chronische ziekte helen: kan dat?

We kunnen geen garantie geven voor volledige heling/genezing van een chronische ziekte. Dat is aan iemand zelf en zijn pad wat die dient te gaan. Wel kunnen we iemand zich meer en meer laten verbinden met de andere kant van de ziekte. We kunnen wel helpen om de scherpe kantjes eraf te halen en het nog draaglijker te maken, waardoor er al soms zo’n verandering kan plaatsvinden, waardoor het lichaam zich ook begint te herstellen. Ontstressen en zelfliefde hebben zo’n krachtige werking op lichaam en geest.