Regressietherapie & Burn-out

De spirit vinden om door te gaan tijdens een burn-out

Kom je maar niet van je plek af of uit een bepaalde situatie? Deze therapie is kort en krachtig.

Kom je maar niet van je plek af of uit een bepaalde situatie? Deze therapie is kort en krachtig.

Burn-out betekent ‘opgebrand’ zijn en dat beschrijft heel goed hoe veel mensen met een burn-out zich voelen. Veel mensen met een burn-out hebben het gevoel ergens 'uit' te moeten komen, of zijn op zoek naar de spirit om weer door te gaan. Maandenlang kunnen mensen (mentaal, emotioneel en/of lichamelijk) moe thuis zitten, of hun werk doen met het laatste beetje energie, wetende dat ze het niet lang meer 'volhouden en in een 'uitzichtloze' situatie zitten. 'Iets laadt niet meer van binnen op'.  Iemand zit ‘vast’. Tevens hebben mensen het gevoel 'het maar niet op te kunnen lossen.' of 'om verder te komen' of zien ‘geen licht aan het einde van de tunnel’.

‘Verborgen ankertjes’

De redenen zijn, 'figuurlijk gezien', ankertjes die de boot op een bepaalde plaats houden. Wind en hard roeien hebben dan geen effect. Met regressietherapie spoor jij deze 'verborgen' ankertjes op, waardoor de boot weer gaat varen in de richting waar jij naartoe wilt gaan. En vaak zijn het ankertjes die je niet zo gemakkelijk achterhaalt met een andere therapie.

Lees hier een voorbeeld van Burn-out met regressietherapie

 

Enkele van de meest voorkomende oorzaken bij burn-out:

1. Teveel op het bord hebben/door de bomen het bos niet meer zien

Wanneer iemand veel dingen tegelijk doet (bv. werk en gezin en vrienden) of teveel tegenslagen heeft gehad op een of meerdere levensgebieden en niet voor zijn gevoel goed aan deze dingen kan voldoen, kan iemand in een spiraal komen waardoor iemand slecht over zichzelf en het leven gaat denken en ervaren. Er wordt steeds minder of geen levensvreugde hieraan ontleend, waardoor lichaam en geest verzwakken en moe worden. Wanneer de situatie aan blijft houden, treedt er iets op wat gekenmerkt kan worden onder de noemer 'burn out' op: het geloof in controle over het eigen leven is enorm verzwakt of gedoofd.

2. Problemen met collega's

Bij andere mensen ligt de oorzaak van een burn-out meer richting de omgeving en niet zozeer het werk wat zij doen. Vervelende collega's die een omgeving creëren die als vijandelijk ervaren wordt schapen, waardoor iemand in een stresssituatie kan komen en continu het gevoel heeft zich te moeten wapenen. Hierin gaat heel veel (stress)energie zitten, waardoor iemand zich niet meer kan opladen.

3. Problemen met werkgever/manager

Iemand kan problemen hebben met de persoon die 'over hen gaat', een autoriteit. Een gevoel van machteloosheid zorgt ervoor dat iemand zijn kracht verliest en 'de zin' in zijn werk verliest. Het lichaam krijgt een stressreactie dat elk moment het doek kan vallen of dat ie 'aan de beurt is'. Onderdanig gedraag kan er vertoond worden, waardoor iemand controle over zichzelf verliest. Allemaal factoren waardoor iemand depressief kan raken en zich niet meer kan opladen.

4. 'Teveel' van het werk houden

Wanneer iemand heel erg 'opgaat' in zijn/haar werk kan er weleens een 'plafond' optreden: de max is bereikt. Dit hoeft juist niet vervelend te zijn. Het lichaam kan rusten en de geest kan zich voorbereiden op het nieuwe 'plafond. Wanneer dit niet gebeurt, kan iemand in een stressreactie raken doordat het doel niet behaald wordt. Onderbewust kan er iets spelen, waardoor er niet gestopt mag worden. Het moet nu, meteen. Dit kan overslaan in zelftwijfel en zelfhaat. Met andere woorden: iemand faalt voor zichzelf. Belangrijk is dan om zoek te gaan naar die onderliggende oorzaken, waardoor deze positieve eigenschap omslaat naar iets wat negatief uitwerkt.

5. ‘Teveel’ druk opleggen om te slagen

Wat we nu veel in de Verenigde Staten zien is dat veel mensen ‘all the way’ gaan om hun droom in een zo kort mogelijke periode te realiseren. Men wil het ‘allemaal’ (grote carrière, grote reizen, alle hot spots gezien hebben, veel geld, veel aanzien, etc). En in die toestand worden er vaak dan belangrijke signalen over het hoofd gezien of weggedrukt, wat eindelijk opeens kan resulteren in ‘niet meer verder kunnen’. Men heeft zich bijna letterlijk aan alle doelen opgehangen.

6. Niet het juiste beroep uitoefenen

Sommige mensen zijn in een beroep beland omdat bijvoorbeeld vader dit werk deed. Hierdoor kan iemand hopen op erkenning en gezien worden door bv vader. Echter de erkenning weegt niet op tegen het niet vervullende van het beroep wat ze uitoefenen.

Er zijn ook mensen die het bedrijf van (een van) hun ouders heeft overgenomen, omdat ze bv de oudste waren, of omdat het hele familiekapitaal hierin zit en voor de familie veiliggesteld moet worden. Iemand kan dan deze taak op zich nemen en komt er later dan achter dat ie meer bezig is voor de ouders en de familie dan dat ie echt ‘voor zichzelf’ aan het werk is, waardoor die zich niet kan ‘ontladen’ en ‘opladen’. Op langere termijn kan dit wrikken en iemand het gevoel hebben helemaal de verkeerde weg in geslagen te zijn (die dood loopt).

Veel overeenkomsten maar nooit hetzelfde 

Iedereen met een burn-out heeft zijn of haar eigen verhaal. Er zijn veel overeenkomsten, maar de absolute oorzaak van de burn-out is voor een ieder verschillend en dus echt individueel. Burn-out gaat voor de meeste mensen wel over het doen wat ze echt willen doen en het geloof en vertrouwen hebben dat dit ook kan en mag. Wanneer jij ervoor klaar bent om jouw burn-out echt aan te kijken en je wil een kortdurende en effectieve therapie in Noordwijk. Maak je afspraak en begin alvast stiekem te gniffelen, want jij gaat straks doen waarvoor je kwam.