Een jonge ondernemer heeft al jarenlang problemen met zijn inkomsten en wil hiervoor in regressietherapie om zo erachter te komen waar het vandaan komt. Het gaat vaak maar net aan en iedere maand komt hij in dezelfde angstige gedachteloop terecht: hoe zal het volgende maand zijn? Kan ik dan mijn rekeningen betalen? Waarom loopt mijn bedrijf niet steady?

Regressie terug naar 6-jarige leeftijd: problemen tussen vader en moeder

3d_trash_can.png

De jonge ondernemer kwam in zijn jeugd, als 6-jarig jongetje, uit bij zijn vader. Vader was dag en nacht aan het werk, terwijl zijn moeder alleen thuis was met de kinderen. En wanneer vader thuis was, was hij afwezig. Eigenlijk was hij nooit echt thuis, maar altijd met zijn werk bezig. Zijn moeder werd ongelukkiger en ongelukkiger, hij voelde dat zo sterk, maar hij wist nog niet precies wat er allemaal aan de hand was. Maar dat er wat aan de hand was, was wel duidelijk.

Geld in het gezin leidde altijd tot problemen

focus_group.png

Het 6-jarig jongetje groeide op en kwam in een ander moment uit: er moest iets gekocht worden voor school. Hij moest wachten totdat hij het geld mee naar school kon nemen. En tijdens het wachten veranderde de dynamiek tussen zijn ouders. Het ging sneller, er werd meer gepraat, het werd drukker, chagrijnige gezichten. Meerdere momenten kwamen naar voren die lieten zien dat op belangrijke momenten, wanneer het over geld ging, er spanning in huis kwam en vader nog drukker werd.

3d_trash_can_empting-copia.png

De jonge ondernemer werd zich er opeens van bewust dat hij in zijn huidige leven iedere keer dezelfde situatie aan het creëren was, omdat dit hem eigenlijk (emotioneel) nog dwars zat. Veel was er onaf in die tijd, veel onuitgesproken, veel niet helder. De manier hoe zijn bedrijf verliep was een opening naar datgene wat nog onaf was in zijn leven: het probleem tussen zijn ouders.

Ondernemer krijgt Nieuwe inzichten in beweegredenen ouders

Hij kwam erachter dat zijn vader zijn uiterste best deed om geld te verdienen en extra werkte, maar dat hij daardoor geen energie meer over had voor thuis. Hij zag dat zijn vrouw en kinderen ongelukkig waren en dat deed hem pijn. Hij durfde het alleen niet tegen zijn vrouw te zeggen, openlijk te praten over hoe hij zichzelf voelde, dat hij zich geen goede echtgenoot en vader voelde. Hij had immers van zijn ouders geleerd dat je een man moest zijn en geen emotie moest tonen, want dan ben je zwak. En dat wilde hij niet, maar hij voelde zich wel zo. Hij schaamde zich voor zijn ouders en was bang voor hun afwijzing.

Zijn moeder had ook geleerd om haar mond te houden en zich als vrouw onderdanig op te stellen. Zo hoorde dat. Je ging niet je eigen persoonlijke noden aan je man verkondigen, dus probeerde ze het weg te drukken. Maar iedere keer aan het einde van de maand klopte de cijfers niet, kwamen ze tekort, of was er niet genoeg. Hier begon de tweedeling van de relatie van zijn ouders, wat uiteindelijk resulteerde in een scheiding enkele jaren geleden. Iets wat hij nog niet verwerkt of vrede mee had. En ergens voelde hij zich schuldig over de scheiding van zijn ouders. Immers, indirect had hij voor een hoop problemen gezorgd door geld te vragen.

De jonge ondernemer besefte dat geld zoveel voor hem betekent had: vrijheid, gezien worden, een man zijn. En dat kwam maar niet. Onbewust gunde hij dit zichzelf niet omdat zijn vader het nooit had gekregen. Aan het einde van de maand moest het moeilijk.

Eindelijk vrede met de situatie voor de jonge ondernemer

3d_trash_can_full.png

Tijdens de sessie loste hij dit voor zichzelf op, net zolang totdat hij vrede met de situatie had en dat hij het juist anders moest doen. We trainden zijn onderbewuste hoe het zou zijn als aan het einde van de maand er genoeg over zou zijn. Hij herschreef het verhaal tussen zijn ouders. Zijn vader kreeg een erfenis, waardoor hij minder druk op zichzelf legde en hij meer met zijn vrouw samen kon zijn. Ook moesten ze meer praten, omdat het zoveel geld was dat ze opeens moesten denken in wat ze wilden in plaats van wat er allemaal niet kon.

Hij kwam tot rust. 2 weken later kwam hij terug voor nog een sessie. De zaken gingen al iets beter en hij dacht niet zo heel veel meer na over het einde van de maand, maar het zat toch op de achtergrond. In deze sessie ging hij dieper in op de relatie die hij met geld had. Wat geld voor hem betekende. Hij ontkoppelde de zogenaamde bevrijdende invloed van geld op zijn leven. Hij wist nu dat geld een natuurlijk uitvloeisel is en hem alleen maar meer en meer op een pad leidt van wat hij nog meer met zijn leven wil. Net als zijn ouders. Na de sessie snapte hij nu opeens waarom geld zo moeilijk was. Hij dacht niet verder dan het einde van de maand. Zoveel dromen had hij niet, omdat hij niet meer geloofde dat ze uit zouden komen. Hij snapte nu dat het leven juist dromen laat uitkomen, wanneer hij het zichzelf weer zou toestaan en contact zou maken met die dromen.

Alsof dingen in een keer beginnen te stromen voor de jonge ondernemer

#graphic.png

2 weken later was hij opgetogen. Hoe het kwam, wist hij niet, maar er gebeurde ‘rare’ dingen. “Alsof dingen beginnen te stromen in een keer.” Hij merkte ook op dat hij anders contact maakte met klanten. Meer op het persoonlijke vlak en wat ze nodig hadden, in plaats van in stiekeme onzekerheid te zitten of de koop wel door zou gaan en hij aan het einde van de maand weer hetzelfde zou ervaren.

Wil jij ook weten waar jouw problemen vandaan komen of waarom je ze hebt? En wil je er ook nog vanaf komen? Lees dan wat therapie voor ondernemers, of noem het mental coaching, voor jou kan betekenen en maak daarna pas je afspraak.