Te weinig klanten hebben en/of behouden c.q. genoeg omzet generen is een vaak gehoord probleem bij ondernemers en zelfstandigen. De problemen hierin kunnen heel divers zijn: klanten haken af, klanten betalen niet, klanten komen simpelweg niet, etc. Voor een zelfstandig ondernemer zijn zijn inkomsten de basis van zijn bestaansrecht. Eigenlijk valt of staat alles hiermee. En wanneer die achterblijven kunnen er hele diepe psychologische processen gaan spelen, waardoor men zelfs in een vicieuze neerwaartste spiraal terecht kunnen komen en het probleem en de druk erop alleen maar groter worden.

Elimineer de blokkades op het aantrekken van klanten

verander-denken-ondernemer.gif

Wanneer je er als zelfstandige, zzp-er of ondernemer zelf niet uit het mysterie komt waarom jij te weinig klanten hebt, kan regressietherapie wellicht uitkomst bieden. Net als bij een rivier halen we alle grote keien en stenen eruit, waardoor de rivier kan stromen, wat zich in het dagelijkse leven vertaald als in nieuwe gebeurtenissen en mogelijkheden, waardoor jij als ondernemer juist weer het geloof hebt dat je op de juiste weg bent. En dat niet alleen, het maakt je ook tot een mooier, gezonder en meer ontspannen mens.

Onderliggende oorzaken te weinig klanten bij ondernemers

Wat voor de meeste ondernemers die bij mij therapie doen geldt is dat ze op oorzaken komen (voor hun problemen met betrekking tot hun onderneming), die ze in eerste instantie waarschijnlijk nooit gelinkt zouden hebben aan het probleem.

 • Overtuiging(en) overgenomen van vader en/of moeder
  Vader (of moeder) heeft een enorme invloed gehad op de manier hoe naar inkomsten, geld verdienen en omzet gekeken wordt. Vaak zijn overtuigingen van de vader en/of moeder met betrekking tot geld 1 op 1 overgenomen, zonder dat zij zich daar bewust van waren.

 • Zelfbestraffing
  Ergens in de jeugd is er een ervaring geweest met betrekking tot geld, waardoor de ondernemer zichzelf is gaan straffen. Zo had een ondernemer geld van vrienden geleend en nooit terug betaald, omdat hij dacht:”Die hebben genoeg geld, die zullen het nooit terug vragen.” en zag het gewoon als ‘gratis’ geld. In zijn onderneming had hij heel veel afnemers die pas na vele aanmaningen betaalden of in stukjes. Ook had hij twee afnemers die failliet waren gegaan, nadat hij had geleverd. “Maf” vond hij het, “Dat je hier dan op uitkomt, op deze ervaring.” En:”Hoe gek het ook is, maar opeens wordt het heel duidelijk.”
  In een vorig leven bleek een ondernemer een koning te zijn en iedere keer de belasting te verhogen om zo zijn feestjes en oorlogen te betalen. Het volk werkte zich te pletter en kwam bijna om van de geeuwhonger. Precies hetzelfde gevoel als wat de ondernemer nu had.

 • De gewenste toestand is erger dan het probleem
  In een vorig leven bleek een ondernemer in Perzië als handelaar te werken. Zijn imperium werd steeds groter en hij de kringen waarin hij verkeerde waren niet meer de kringen als waar hij uit kwam. Maandenlang was hij van huis, van zijn kinderen. Wanneer hij thuis was, voelde hij zich verloren, wanneer hij op reis en aan het werk was, voelde hij zich God. In zijn huidige leven was hij volstrekt gelukkig thuis met zijn vrouw en drie kinderen, maar hij stond met zijn onderneming op de rand van een grote uitbreiding. Van een eenmanszaak naar meerdere zaken en dat zou betekenen dat hij veel van huis zou zijn…

 • Negatieve koppeling
  Een zelfstandige had problemen met klanten aan te trekken. Hij had een mooie website, datgene wat hij aanbood was prijstechnisch goed geprijsd en van hoge kwaliteit. Jaren had hij hierin gestoken. Alles was goed doordacht. Dacht hij... Alles stond klaar, maar klanten kwamen maar niet. Het zat hem niet lekker in zijn maag.  In zijn onderbewuste was geprogrammeerd dat "Als iets te mooi is om waar te zijn, dan zal dat wel zo zijn." Dit is wat hij constant uitzond en waardoor hij eventuele klanten van zich wegduwde. Het nare gevoel in zijn maag werd doorgewerkt en vervangen door een rustig en content gevoel over zichzelf en zijn bedrijf. De woorden 'te mooi om waar te zijn', verving hij door "Dit is precies wat iemand zoekt en daarom koopt." Binnen 2 dagen kwamen de eerste orders en hij merkte dat het gevoel in zijn maag volledig begon te verdwijnen, totdat hij er geeneens meer bewust van was. In plaats van mensen van zich af te duwen, trok hij ze nu aan.

 • Imprint
  Met imprinting wordt verstaan dat het van buiten iemand komt. Iemand van buiten zorgt ervoor dat de boodschap die zij verkondigen wordt aangenomen door de ander. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand tegen wie wij vroeger enorm opkeken op school ons op enig moment duidelijk maakte dat het niks met ons zou worden. En dat die boodschap er nog steeds ‘in’ zit bij je. En omdat wij die persoon zo hoog en groots hebben gemaakt, kunnen wij niet anders dan falen, dan dat het niks met ons wordt.

Voorbeeld ondernemer die te weinig klanten had

Een zelfstandige ondernemer had problemen met klanten aan te trekken en dus te weinig klanten. Hij had een hele mooie website, supertrots was hij erop en datgene wat hij aanbood was prijstechnisch goed geprijsd en van hoge kwaliteit. Jaren had hij hierin gestoken. Alles was goed doordacht, dacht hij... maar klanten kwamen maar niet. Het zat hem niet lekker in zijn maag. In regressie kwam hij erachter dat zijn onderbewuste was geprogrammeerd met "Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat zo." Dit is wat hij constant uitzond en waardoor hij eventuele klanten van zich wegduwde. Dieper daaronder, in zijn onderbewustzijn, zat het gevoel dat hij niks fout wilde doen. Alles moest perfect zijn. Klanten zouden weleens kritiek kunnen hebben. Dat zou hij echt heel erg vinden en misschien wel een reden om helemaal geen bedrijf te hebben. Dus hoopte hij ergens dat hij geen klanten zou krijgen.

Het nare gevoel in zijn maag werd doorgewerkt en vervangen door een rustig en content gevoel over zichzelf en zijn bedrijf. De woorden 'te mooi om waar te zijn', verving hij door "Dit is precies wat iemand zoekt en daarom koopt." Ook veranderde hij dat elk probleem opgelost kan worden en dat er soms weleens iemand is die nooit tevreden zal zijn. Geen reden om zijn bedrijf te eindigen. Hij besefte dat hij zich op de ‘vervelende, zeurende’ klant had gericht en niet op de klant die hij juist graag wil. Binnen 2 dagen kwamen de eerste orders en hij merkte dat het gevoel in zijn maag volledig begon te verdwijnen, totdat hij er geeneens meer bewust van was. In plaats van mensen van zich af te duwen (en zichzelf te saboteren), trok hij ze nu aan.

Jouw probleem en doel in kaart brengen

Samen bespreken we eerst kort wat je probleem is om vervolgens te bespreken hoe je zou willen dat het zou zijn. Wanneer het probleem duidelijk naar voren komt, gaan we rechtstreeks naar het probleem toe. En soms gaan we beginnen met je doel, waarin alles is zoals jij wil dat het is. Hierna komt vrijwel alles wat met het doel te maken heeft en wat dat blokkeert vanuit het onderbewuste naar boven. Met je ogen dicht ‘reis’ je naar al die blokkades waar jij in het hier en nu en in jouw bedrijf last van hebt. Je gaat de blokkerende energie los maken, zodat het kan stromen en voor je gaat werken. Je krijgt nieuwe inzichten, nieuwe mogelijkheden die je daarvoor niet zag en dingen gaan voor je werken in plaats van tegen je. Test jezelf!