Geld is afhankelijk van jou | niet andersom

Financiële (geld)problemen kunnen zich op heel veel niveaus nestelen. Zo kan iemand steeds minder over zichzelf gaan denken (geen macht/controle) en over zijn directe invloed op zijn omgeving (waardeloos). Zo kunnen stress en spanning rondom deze problemen overslaan naar het lichaam en kan iemand er echt letterlijk ziek van worden. Ook kan het invloed hebben op relaties en op de omgeving. Zo kunnen andere mensen die deze problemen niet hebben, gezien worden als de vijand (kapitalist, machtsmisbruiker, het draait alleen maar om geld) of worden deze irritaties indirect in onderling contact uitgespeeld (wat ben ik eigenlijk jou waard en wat ben jij mij verschuldigt). Geld op zich maakt niet gelukkig. Een miljoen euro op de bank bestaat pas als je eraan denkt. En wat je erover denkt kan positief of negatief zijn (straks ben ik het kwijt of krijg ik te weinig rente erover). Maar als je het hebt en positief investeert, kan het voor je gaan werken in veelvoud. En als je het niet hebt, is dat gelukkig maar tijdelijk of imaginair.

Aan het einde van de maand nooit genoeg geld over

Een jongeman had er schoon genoeg om altijd maar geldproblemen te hebben. Nooit hield hij aan het einde van de maand geld over. Alles was altijd aan het einde of vlak voor het einde op, terwijl hij volgens zichzelf toch een goed salaris verdiende. Wanneer een vriend geld nodig had, leende hij dit altijd. En meer vaker niet dan wel kreeg hij het nooit terug, mede doordat hij het ook niet durfde te vragen. Ook vond hij het vreemd dat hij, terwijl hij een van de betere was op zijn werk, zijn collega's wel loonsverhogingen kregen, omdat ze hierom vroegen of het ging vanzelf, en hij nooit. Zelf durfde hij op een of andere manier niet om loonsverhoging te vragen. Dat voelde heel 'raar' om dat te doen. Dat zou toch vanzelf moeten gaan, vond hij.

Kloosterling met een hart voor bedelaars

Hij kwam tijdens een reïncarnatietherapiesessie in het leven terecht van een kloosterling. Over geld hoefde hij nooit na te denken. Hij had altijd te eten en te drinken. De "Here' zorgde hiervoor, wat in de praktijk betekende dat geld van de kerk naar het klooster ging. Hier kwamen ook de aalmoezeniers. Deze voorzag hij van eten en drinken en soms kleding. En soms gaf hij hen ook geld, wat hij stiekem stal uit de kas. Hier voelde hij zich enorm schuldig om, maar hij voelde zich ook genoodzaakt om hen te helpen, omdat dat naastenliefde was. Zo ging het enkele jaar 'goed'. Het ontbrak hem aan niks, maar hij had ook niks. Wel had hij veel aan het geloof, maar ook een knagend schuldgevoel, omdat zijn medebroeders geld misten. Hierna kwam hij in een moment terecht waarin hij geld uit de kas nam (hij had het gevoel altijd al dat het een keer fout zou gaan), omdat er iemand voor de poort zou staan met wie hij zo'n medelijden had. Een medebroeder betrapte hem op heterdaad en hij werd gestraft. Hij werd verbannen uit het klooster en bevond zich op hetzelfde niveau als de bedelaars. Maar de bedelaars konden en wilden hem niet helpen. Ze konden alleen zichzelf helpen. Hij voelde zich ook gestraft door God en wellicht ook terecht, immers de mensen die hij probeerde te helpen wilden hem niet helpen, dus moest het wel een grote straf zijn van God. Hij merkte ook dat hij niet gemaakt was voor het harde leven op de straat en stierf een eenzame dood. Vlak voor zijn overlijden besloot hij de overtuiging op zich te nemen dat geld slecht was en dat hij ten alle tijden dankbaar moest zijn voor wat hij had en hij zijn medebroeders altijd moest helpen wanneer zij erom vroegen. Ooit zou hij zijn beloning wel krijgen.

Zichzelf tekort doen en niet op ‘waarde’ schatten

Hij kwam erachter dat hij zichzelf 'tekort' deed en zichzelf niet op waarde wist te schatten door zichzelf zo klein en afhankelijk op te stellen. Ook kwam hij erachter dat hij nog steeds boetedoening aan het doen was voor het feit dat hij stal uit de kas. Hij besloot zichzelf te vergeven en nee te leren zeggen tegen zijn vrienden wanneer die weer geld wilden lenen. Ze zouden niet doodgaan van de honger. Ook besloot hij om een loonsverhoging te vragen, omdat hij 'goed' werk deed. Verfrist en vol enthousiasme over zijn nieuwe toekomst opende hij zijn ogen. Geld kreeg vanaf dat moment een nieuwe betekenis en rol in zijn leven.

Ben je een ondernemer en heb je moeite met of problemen door te weinig inkomsten? Deze therapie of coaching ++ voor ondernemers is dan wellicht bedoeld voor jou.