Seksueel misbruik

Jezelf weer volledig kunnen liefhebben

Seksueel misbruik is één van de zwaarste trauma's, die een mens kan treffen. Het misbruik kan op zulke diepe lagen in- en doorwerken, die soms geeneens direct aan het trauma gerelateerd kunnen worden. Het slachtoffer kan een verdringingsmechanisme in werking hebben gezet om maar te kunnen overleven en kan soms zelfs datgene wat gebeurt is volledig verdrongen hebben. Zelfs een eenmalige en kortdurende ervaring op dit gebied kan desastreuze uitwerkingen hebben op het leven en de psyche van iemand. Daarbij komt vaak ook nog eens dat het moeilijk voor het slachtoffer is om het aan de buitenwereld te vertellen (of om de dader aan te klagen), uit angst dat de ervaring niet bewezen kan worden of dat de omgeving denkt dat het allemaal verzonnen is (om bv. aandacht te krijgen).

Foutieve koppelingen loskoppelen

Een slachtoffer van misbruik kampt vrijwel altijd met 'foutieve' koppelingen, zoals "Ik heb geen nee gezegd, dus ik heb toegestemd", "Het is mijn eigen schuld",  "Ik zal er wel om gevraagd hebben" of "Het viel eigenlijk wel allemaal mee. Andere mensen hebben ergere dingen meegemaakt." Het is van groot belang om die foutieve koppelingen te ontkoppelen. De haat tegen zichzelf en anderen kan zo diep gaan, dat het zich op andere vlakken kan gaan uiten. En soms worden slachtoffers later daders van hetzelfde misdrijf, puur omdat hun ontwikkeling van seksualiteit stil is komen te staan op de leeftijd dat het seksueel misbruik begon. Men gaat op zoek om de onmacht die zij ervaren hebben te neutraliseren, middels macht over een ander. Iets wat volkomen logisch is.

Alle lichamelijke en emotionele energieën die in het slachtoffer zijn gaan zitten, die niet van hen is, maar van de dader(s), moeten geuit worden. Hierna kan er een nieuw positief zelfbeeld voor in de plaats komen. Slachtoffers van misbruik zijn vrijwel altijd ongekend sterke persoonlijkheden en hebben veel verborgen talenten die het licht zien, wanneer het misbruik doorgewerkt en losgelaten is. Het trauma brengt vaak zo'n schaamte met zich mee, dat de vele positieve eigenschappen en talenten al die jaren ondergesneeuwd zijn. Deze komen vaak later in een keer weer naar boven.

Kijk hier voor de zelftest m.b.t. seksueel misbruik van Ivonne Meeuwsen. Hierin worden veel symptomen en problemen beschreven.

Slachtoffer van seksueel misbruik? Blijf er niet mee zitten!

Wanneer je de stap durft te nemen om te beginnen met het helingsproces, begin je ook weer aan het terug krijgen van de controle over je eigen leven. De tegenwerking van en de schaamte over jezelf die je wellicht al die jaren ervaren hebt, mag plaats maken voor het tegenovergestelde: openheid, bevrijding, adem, je eigen lichaam liefhebben, verbinding maken met je volledige zijn en controle over jezelf over wat je wel of niet fijn vindt (ontdekken en zelfvergeving). 

Teruggaan naar de ervaring kan soms heel erg moeilijk zijn, soms te moeilijk. Het is echter van belang om er op die momenten dat het plaats vond erachter te komen, wat er allemaal fout ging, wat niet jouw fout was, zodat jij je natuurlijk reactie weer kan ontdekken ipv het verdringingsmechanisme. Het is van belang om erachter te komen wat er allemaal bij je 'binnen' is gekomen en waardoor jij niet ten volle jezelf kan zijn. Alles wat bij je 'binnengekomen' is op mentaal, emotioneel en lichamelijk gebied, wat niet van jou is, maar van de dader, gaan we teruggeven aan de dader of neutraliseren, zodat jij die ruimte weer kan opvullen met liefde voor jezelf en voor het leven.

Voorbeeld uit regressie

Een vrouw van achter in de 50 had moeite om ‘seks’ met haar man te hebben. Vooral op oraal gebied, dan leek het alsof ze stikte. Ook kon ze niet tegen aanrakingen van haar man als ze er niet op voorbereid was.  Ze voelde zich dan zo klein worden en het leek net alsof ze niks meer te zeggen had.

In regressie ging ze terug naar het moment dat zij 3 jaar oud was. Haar moeder was weg en zij was alleen met haar vader. Vader was haar aan het kietelen, wat ze leuk vond. Het was zo gezellig. Vader had nooit aandacht voor haar, meestal zat hij in zijn stoel de krant te lezen of naar de radio te luisteren, maar nu opeens wel. Wat een speciaal moment. Hij kietelde haar ook bij haar vagina. Dat vond ze raar, maar haar vader zou toch wel weten wat die deed? Hij was tenslotte haar vader, die haar altijd zou beschermen. Opeens haalde hij zijn geslacht uit zijn broek. "Jij mag mij ook kietelen". Ze begreep er niks van en stond stil. Haar vader pakte haar hand, die ze instinctmatig terugtrok. De boze, geïrriteerde blik op haar vaders gezicht deed haar doen beseffen dat hij dit niet leuk vond. Haar hand werd steviger vastgepakt, waarna hij zich masturbeerde. Vader werd steeds blijer, terwijl zij eigenlijk steeds verdrietiger werd. Ze kreeg de overtuiging dat ze speciaal was, wanneer ze dit deed voor vader. Ook mocht ze niks vertellend tegen moeder. Dit was iets speciaals tussen alleen hun tweeën. Die dag was hij ontzettend blij en kreeg ze veel knuffels van vader.  In het volgende regressiemoment lag zij in haar bed. 5 jaar oud. Vader kwam bij haar kijken en stopte zijn geslacht in haar mond. Ze moest bijna stikken. Vader zei wel allemaal lieve woordjes en was daarna weer heel blij. Zelf moest ze bijna stikken.

Deze vrouw had nooit haar eigen seksualiteit ontdekt. Deze was onderworpen aan haar man en die wilde ze goed als het ging 'pleasen'. Ze kreeg er veel dankbaars voor terug. Maar onderhuids deed het pijn, stikte ze bijna. Ze heeft alle 'viezigheid' aan haar vader teruggegeven. Alle viezigheid die in haar mond en vagina is gaan zitten en alle plekken waar haar vader haar gekieteld had. Ze liet de koppeling los dat seks voor de ander (haar man) was en dat zij zo 'aandacht' verdiende. Ze liet de koppeling tussen haar man en haar vader los. Ze ontdekte na enkele sessies dat ze zelf een wil had, dat ze zelf behoeftes had, maar daar voelde zij zich schuldig over. Misschien dat haar vader het wel goed had gezien dat zij op dat moment 'opgewonden' was en waren de kietelingen terecht? Ook dit leerde ze los te laten, door in te zien dat een kind van 3 of 5 jaar geen seksuele gevoelens nog heeft en dat sommige mensen haar van iets probeerde te overtuigen wat haar niet aanging, maar enkel henzelf. Ze leerde de schuld los te laten van dat haar dit overkomen was, omdat ze zwak was en goedgelovig. Ze zag in dat er mensen waren die van zwakte gebruikt maakten. 

Langzaamaan werd haar lichaam steeds meer van haar. Ze begon haar eigen seksualiteit te ontdekken en ging samen met haar man sessies doen bij een tantracoach om te leren in het moment te blijven. Haar man leerde om zijn vrouw beter aan te voelen en te begrijpen. Voor beide was het een heel diep proces van elkaar nog beter leren kennen, vertrouwen en verbinden. Haar man was dankbaar dat zij samen elkaar hierin konden steunen en dat hij door haar langs deze weg mocht groeien.

Andere vorm van heling voor slachtoffer seksueel misbruik

Mocht je op zoek zijn naar een zeer diepe manier van heling van seksueel misbruik, dan adviseer ik je eens een kijkje te nemen hier bij De Gewijde Reis die met ayahuasca werken wat het helingsproces vele malen kan versnellen, omdat het echt in een paar uur zoveel ‘zwarte’ pijn, verkeerde gedachten en angsten doorwerkt en weghaalt. Maar het is niet voor iedereen geschikt.