Burn-out en moeten blijven werken

 “Ik móet werken ook al heb ik een burn-out”


Een vrouw van 50 jaar ziet er tegenop om nog te werken. Ze heeft altijd haar baan leuk gevonden, maar van de ene op de andere dag niet meer en het 'leuke' is nooit meer teruggekomen. Ze had een goede baan, vond het belangrijk dat ze werkte, omdat dit haar een bestaan in het leven gaf, ze vond het gezellig met haar collega's, maar ook de financiën had ze altijd belangrijk gevonden. Diep van binnen (“ergens”) wilde ze eigenlijk stoppen en voor haar man zorgen, maar thuiszitten gaf haar zo'n negatief gevoel, terwijl ze er toch echt naar verlangde. Volgens zichzelf had zij last van een burn-out. Nu probeerde zij zich op te peppen om weer 'zin' in haar werk te krijgen. Ze was ook bevoorrecht volgens haar vrienden, want veel mensen verloren hun baan en kwamen niet meer aan de bak. Haar man werkte met plezier als manager in een bedrijf en verdiende goed. Ze leiden een druk bestaan en moesten soms naar elkaar zoeken in de relatie. Ook in de relatie wringde het een beetje. Ze had het gevoel 'iets' niet goed te doen of te hebben gedaan.

Thuiszitten betekende het einde van haar huwelijk

Ze kwam in een vorig leven terecht als bediende van een telefooncentrale, waarbij zij mensen met elkaar verbond middels draadjes. Het was een fijn leven en ze was vrijgezel. Ze ging keurig naar haar werk en kwam keurig weer thuis. Ondertussen had ze gelachen met haar collega's en vond ze haar werk heerlijk om te doen. Totdat ze verliefd werd op een man. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze trouwde met hem en kwam thuis te zitten. Kinderen kwamen er niet. Er was iets mis met haar, volgens de dokter. Het huwelijk werd saai en de man begon meer te werken en zij begon van alles te bedenken om het huis uit te kunnen. Haar man kreeg een affaire en zij bleef doodongelukkig thuis zitten, verslagen, totdat ze op haar 50ste overleed.

‘Thuis’ bleek angstaanjagend te zijn

De vrouw begreep dat 'thuis' zitten voor haar angstaanjagend was, omdat ze bang was dat er iets mis met haar zou zijn en er iets mis zou gaan tussen haar en haar man. Ze besefte dat zij altijd vrij is om te kiezen en dat het voor haar juist voelde om 'thuis te gaan zitten'. Dat ze boeken wilde lezen, leuke dingen doen. Ze besloot minder te gaan werken, van 5 naar 3 dagen. Haar werk ging ze weer als leuk zien. Samen met de collega's. Thuis had ze weer de durf om er iets moois van te maken ipv op de bank te zitten.

Lees verder over de onderliggende oorzaken van burn-out
Lees hier andere voorbeelden uit regressietherapie