Uit je Depressie komen | Tijd voor jezelf

In jouw depressie zit ook de oplossing

Vrijwel iedereen heeft op bepaalde vlakken in zijn leven ‘een depressie’, een vlak wat somber gestemd is. En vrijwel iedereen gaat af en toe door langere periodes heen waarin een gevoel van somberheid overheerst en waarin men kan denken:“Is dit het nu?”, “Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?”, “Ik kom er niet uit”, “Ik zit vast”, “Het lukt niet”, “Ik heb (er) geen zin meer (in)” of “Ik zie het (effe) niet meer zitten”. Dit zijn hele normale ‘depressieve’ gedachten die iedereen weleens gehad heeft en bij de meeste mensen gaat de depressie vanzelf over of heeft men een manier gevonden om hier mee om te kunnen gaan: een strategie (die vooralsnog werkt).

Wanneer je merkt dat je zelf niet meer uit een depressie kan komen, is op zoek gaan naar hulp in de vorm van een therapeut, coach of psycholoog de beste stap die je kan zetten. En dat is niet iets om je over te schamen, omdat het uiteindelijk meer zal opleveren dan wat je je van tevoren had kunnen bedenken.

Het voordeel van regressietherapie om uit je depressie te komen

Rechtstreeks naar de bron van je depressie

Bedolven onder een dikke depressie? Doe wat werkt. Test het uit!

Bedolven onder een dikke depressie? Doe wat werkt. Test het uit!

Veel therapeuten en psychologen gaan in gevecht met de Hele Depressie. Voor de persoon met de depressie wordt dan juist de depressie soms nog groter gemaakt dan wie zij zelf zijn (de depressie is belangrijker dan de persoon die hem heeft), waardoor het geloof in eigen kunnen om een positieve verandering te maken afneemt.

Maar soms is de depressie of zijn de depressieve gevoelens afkomstig uit een enkele ervaring uit het verleden die met je normale gedachten niet meer te traceren is maar die grote gevolgen heeft gehad in je latere leven.

Zo kan het bijvoorbeeld dat je op 4 jarige leeftijd geen afscheid kon nemen van een vroeger vriendje die plotseling verhuisde. Het gevolg daarvan kan dan zijn dat je nu moeite hebt om nieuwe relaties aan te gaan, omdat ze zomaar opeens weg kunnen zijn. Met regressietherapie vind je meteen de absolute oorzaak. In de reguliere psychologie kan het wel even duren soms voordat je bij de absolute beginpunt bent van je depressie.

Los het mysterie van je depressie op

Door terug te gaan in de tijd naar momenten waarop er diepe onvrede optrad of waarin men het gevoel kreeg dat men totaal geen invloed op gebeurtenissen had (machteloos) had en door die momenten van veel meer hoeken en onder de oppervlakte te bekijken, wordt de stagnerende, indolente energie van de depressie vrijgemaakt. En dit kan soms dus heel snel gaan in de praktijk.

Vaak is er met 4 sessies al zo’n vooruitgang geboekt die op zoveel vlakken tegelijkertijd doorwerkt, dat iemand met depressieve gevoelens het gevoel heeft, eindelijk controle over zichzelf en het leven te krijgen. In mijn praktijk in Noordwijk kan ik enorm van die momenten genieten dat iemand met een ‘enorme’ depressie opeens ‘het licht’ gaat zien en dat men begrijpt waarom ze deze depressieve gevoelens hadden. Sterker nog, ze begrijpen dat het tijd was om verder in zichzelf te gaan dan ooit en nieuwe lagen in zichzelf en het leven te ontdekken.

Lees het voorbeeld van een jonge vrouw van 32 jaar met een depressie die het allemaal niet zo meer zag zitten.


(TIP!) Stappenplan | Oefening: Jezelf uit een depressie halen

  • Ga ergens rustig zitten of liggen waar je niet wordt gestoord

  • Word je bewust van je probleem

  • Wat is precies het tegenovergestelde van je probleem?

  • Nee, geen ja maar… Wat is precies het tegenovergestelde van je probleem?

  • Goed zo! En…Hoe zou je leven eruit zien, voelen en verlopen als dit zo zou zijn?

  • Blijf minimaal een minuut bij het tegenovergestelde. Je onderbewuste zal zich aanpassen aan deze nieuwe manier van kijken naar je leven, door manieren te vinden om daar te komen wat je je net voorstelde. De eerste 17 seconden probeert je onderbewuste het idee/voorstelling af te wijzen, aan te klagen, te vervagen. Na 17 seconden begint het langzaamaan te accepteren en het nieuwe te verkennen. Na 60 seconden heeft je onderbewuste het voorgestelde als waar of bijna helemaal als waar aangenomen. Vaak is het het moeilijkst om in het gevoel en de voorstelling te blijven, omdat we dat niet gewend zijn en omdat we nooit geleerd hebben wat een enorm voordeel dit met zich meebrengt. Het andere probleem is de diepte. Omdat we vaak geleerd hebben ons gevoel uit te schakelen, te controleren of niet helemaal te vertrouwen, blijven we soms steken op een bepaalde diepte in het gevoel en voorstellingsvermogen. Het enige wat het behoeft is dat je het later nog een keer doet. En nog een keer. En nog…

en-toen-werd-het-licht.jpg